SS Etap I Skwer

SS Etap I Skwer

Projekt zagospodarowania
Skweru im. Mariana  Eilego.
Etap I rewitalizacji wschodniego pasa
Al. Powstania Warszawskiego w Krakowie pt. „Superscieżka


lokalizacja: Kraków, al. Skwer im. Mariana Eile 
projektanci: Małgorzata Tujko, Karolina Mazurek,  
Anna Porębska
współpraca: Paweł Wieczorek
inwestor: Skanska Property Poland, Zarząd Zieleni Miejskiej
realizacja: 2017

Skwer im. Mariana Eile jest pierwszym etapem realizacyjnym projektu „Superscieżki”. Projekt wprowadza alternatywny układ komunikacyjny, z naciskiem na podniesienie komfortu pieszych i rowerzystów. W parku stworzono także kameralne wnętrza sprzyjające odpoczynkowi a niewielkie wzniesienia wydzielają przestrzeń od hałasu i ulicznego zgiełku. Plac w centrum założenia wyposażono w elementy takie jak rzeźba „Wierszownik” autorstwa Aleksandra Rokosza oraz Szymona Ruszczewskiego, modułowe betonowe ławki zadedykowane dla tej przestrzeni czy fontannę w postaci „wodnego lustra”. Wkomponowane w otoczenie konstrukcje oraz elementy zabawowe zapewniają warunki do swobodnej, kreatywnej zabawy. Projekt placu zabaw podzielony został na dwie strefy. Pierwsza ogólnodostępna, rekreacyjna dla dzieci w różnym wieku oraz wydzielona dla dzieci młodszych z piaskownicą i urządzeniami do zabaw w piasku. Place zabaw zostały wykonane z naturalnych materiałów z uwzględnieniem kolorystyki drewna. Całość założenia uzupełniają malownicze, naturalistyczne kompozycje zieleni atrakcyjnej przez cały rok w postaci rabat bylinowych, krzewów okrywowych oraz licznych nasadzeń zieleni wysokiej.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top
Theme Mode